BFPATELUS

Провери дали знаеш важните неща:

 1. Презервативът (кондомът) предпазва от забременяване и половопредавани инфекции. Внимание! Използването на презерватив не предпазва от абсолютно всички половопредавани инфекции.
 2. Оралният секс е известен също с латинското име „ фелацио” за мъжете и „ кунилингус” за жените. При орален секс също можеш да се заразиш с половопредавани инфекции, някои от които, като човешкия папилома вирус, причиняват рак на гърлото.
 3. За да се осъществи копулация, тоест сексуален акт, пенисът трябва да е в състояние на ерекция. За разлика от други видове бозайници, човекът НЯМА еректилна кост в пениса, а ерекцията се постига изцяло чрез изпълване на пещеристите му тела с кръв.
 4. Тънката еластична кожа, покриваща главичката на пениса се нарича препуциум. Когато я няма кожичката, се събира по-малко смегма – неприятно миришещият секрет, който остава около главата на пениса при недобра хигиена.
 5. Спиралата се поставя в матката от специалист акушер-гинеколог. Тя пречи на сперматозоидите да навлязат в маточните тръби, където се осъществява оплождането на яйцеклетката. Спиралата предпазва от забременяване, но не и от сексуално преносими инфекции.
 6. Заради честите си атипични проявления заболяването сифилис е известно като „големият имитатор“. Развива се през първичен, вторичен и третичен стадий, продължаващи години наред. В първите два стадия излекуването е абсолютно и без последствия.
 7. Сперматозоидът е мъжката полова клетка. Образуването на мъжки полови клетки се нарича сперматогенеза и протича като процес в семенните каналчета на тестисите.  Сперматозоидите се изхвърлят от пениса на мъжа по време на еякулация. Те плуват в спермена течност, която се произвежда от жлеза с външна секреция в мъжкия организъм, наречена простата.
 8. Моментът на силна телесна наслада с общо чувство на еуфория, който увенчава сексуалният контакт се нарича оргазъм. При мъжете е съпроводен с еякулация и е центриран главно върху пениса и пубисната област. Женският се смята за произтичащ от ерогенните зони по тялото, дели се основно на два типа — клиторен и вагинален.
 9. Върху главата на клитора има между 6000 и 8000 нервни окончания. При различните жени клиторът има различна форма, обем, плътност и дължина.
 10. Контрацептивни методи и средства са тези, които предпазват от нежелана бременност.  Планирането на бременност, осигуряването и използването на средства за предпазване от забременяване се нарича „семейно планиране”.  Безопасният секс включва използването на мъжки или женски презервативи, което помага и за предотвратяване на инфекции, предавани по полов път.
 11. Контрацептивните методи биват обратими (бариерни, хормонални, вътрематочни и комбинирани) и необратими (стерилизация чрез вазектомия при мъжете и лигация на маточните тръби при жените). Прекъснатият полов акт и спермицидите са неефективни методи за предпазване от забременяване и не предпазват от половопредавани инфекции.
 12. Хламидиазата е много често срещана сексуално предавана инфекция. Наричат я „тихата епидемия” заради честата липса на симптоми. Уврежда пикочополовата система и нелекувана води до безплодие. Трябва да се изследва и при необходимост да се лекува и партньорът!
 13. Ако имаш съмнения за половопредавана инфекция – иди на лекар!
 14. Пубертетът е периодът в живота на всеки човек, през който той достига полова зрялост. При момичетата настъпва между осмата и дванайсетата година. При момчетата – между десетата и четиринадесетата година.
 15. Инфекцията с трипер (другото му, по-научно име е гонорея) може да усложни бременността при жената. Не се препоръчва раждане по естествен път, а с цезарово сечение – ако бактерията, която причинява трипер попадне в очите на бебето по време на нормално раждане, то може да ослепее.
 16. Менструацията представлява кръвотечение излизащо от влагалището на жената, изхвърлящо неоплодена яйцеклетка и клетки от най-вътрешния слой на маточната стена – ендометриум. Повтаря се периодично през период от 21 до 35 (средно 28) дни. Внимание! При необезопасен секс жената може да забременее дори преди първата менструация.
 17. Яйчниците са чифтен орган в женската полова система. Функцията им е да произвеждат яйцеклетки (женски полови клетки). Жената се ражда с всичките си яйцеклетки в яйчниците. Ако бъде оплодена яйцеклетка – това е началото на бременност, ако не – настъпващата след около две седмици менструация я изхвърля през влагалището.
 18. СПИН означава Синдром на придобита имунна недостатъчност.  През прозоречния период (до около 4 седмици след заразяването) организмът изгражда антитела. През това време не е възможно откриване на ХИВ инфекцията чрез тест, но е възможно предаването й на друг. Рано открито, заразяването с ХИВ има успешно поддържащо лечение.
 19. Менструалният цикъл на жената се състои от три фази: предовулация, овулация и постовулация. Обикновено по време на овулация се освобождава само една яйцеклетка. Ако по това време жената прави секс без предпазни средства има голяма вероятност да забременее.
 20. По време на пубертета в тялото на момчето започва да се произвежда мъжкият хормон тестостерон, отговорен за половото съзряване. Първата еякулация може да настъпи между 11 и 16-годишна вързаст. Еякулатът (сперма) изтича от пениса при сексуални фантазии и възбуда и това може да се случи включително по време на сън. Това са т.нар. „ мокри сънища” или „полюция”.

към игратапровери
ПОЛУЧИ СЕРТИФИКАТ

Възможно е да имаш знанията, но да не си написал абсолютно точно думите – виж верните отговори!

покажи отговоритепокажи моите отговори